Erantis – Vil pryde din have!

1268524_wild_flowers_24-1

Erantis er en lav knoldplante i ranunkelfamilien, altså samme familie som anemoner, klematis, julerose, engblomme m.fl. Den har grønne kransstillede blade, og seks gyldne blade danner den skålformede blomst. Erantis kan blomstre over en lang periode fra januar til marts, hvor den står og danner et fint gult tæppe, som efter afblomstringen forvandles til et grønt bunddække, da bladene nu skal forsøge at binde så meget energi som muligt, der kan oplagres i de sorte knolde i jorden.

Erantis er en glimrende haveplante og en god forårsbunddækkeplante. Hvis erantis er placeret rigtig i halvskygge eller vandrende skygge i en porøs jord, vil de med tiden udvikle sig, blive kraftige, og der vil komme nye frøplanter. Erantis formerer sig både ved frø og ved yngleknolde.

Man kan ikke gøre så meget forkert med sine erantis, man skal blot lade være med at grave og rode i jorden, hvor de gror. Hvis man ønsker nye erantis i sin have, kan man sætte knolde om efteråret. Her er det en god ide at lægge knoldene i vand, inden de sættes, da de ofte kan være helt indtørrede, efter lang tid i en butik.

En anden måde af få nye planter på, er at flytte planter fra steder med en stor bestand. Det er udmærket at flytte erantis, mens de er i vækst, og er det godt etablerede planter, kan de deles. Man kan også selv høste og så erantisfrø. De skal høstes grønne og sås straks efter høstningen. Man skal være meget tålmodig, da det tager lang tid fra såning til de nye planter er i blomst; 4–5 år er almindeligt.

Hvad er jeres mening omkring denne plante?

Related posts:

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>