Teplanter

Ja, vi har jo desværre ikke klimaet til selv at producere de fine teplanter, så vi må nøjes med importeret te, når vi gerne vil nyde den herlige drik. Det er lidt ærgreligt, og med en del god vilje kan man da også få teplanter til at gro herhjemme (i drivhus), men det er ikke Nordens kald at blive teproducent, så hvis det er noget, man interesserer sig for (altså produktion af teplanter og te) skal man udenlands for at blive rigtigt klog på, hvordan den slags foregår.

Så vidt har jeg ikke drevet det, men med lidt eksperimenteren hjemme i drivhuset og en entusiastisk nærlæsning af et par gode bøger om emnet er jeg da blevet noget klogere. Jeg har for eksempel fundet ud af at alt ægte te stammer fra den samme plante! Hvid te er den te, der kræver mindst forarbejdning, mens grøn te og sort te kræver gradvist mere. Planten plukkes på forskellige tidspunkter på sæsonen alt efter, hvilken te man går efter at producere, og den tørres og brændes også på forskellige vis (nogen gange slet ikke). Plukningen er noget, der mange steder stadig foregår i hånden, men en te som japansk te er som regel produceret med fuld opbakning fra topmoderne maskiner.

En anden sjov lille indsigt: te produceres på alle fem kontinenter. Jeg forbinder først og fremmest te med Asien, men Sydamerika og Afrika har faktisk også en vigtig teproduktion, og selv lande i Europa kan være med (selvom Asien klar har de vigtigste producenter af te).

Teen nydes ofte ren, men i lande som England og Skotland er det næsten utænkelig at servere Afternoon Tea uden mælk eller citron. Mange englændere (og europæere) bruger også en smule honning eller sukker til at forsøde de mere mørke tesorter såsom Assamteen, der er populær på disse kanter.

Related posts:

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>